Thijs (21) loopt stage in de tomatenteelt van Gran Canaria
Ik ben Thijs Nillesen, 21 jaar en woonachtig in Limburg in het plaatsje Hegelsom. In mijn omgeving ben ik 7 jaar werkzaam geweest in de cherrytomatenteelt. Door de vele plezierige jaren die ik daar heb gehad is mijn interesse voor de glastuinbouw ontstaan. Na het afronden van de havo heb ik besloten om die interesse om te zetten naar een vakgerichte opleiding. In september 2014 ben ik begonnen aan de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness op de HAS Hogeschool in Venlo en momenteel studeer ik in het derde leerjaar. Als onderdeel van de studie heb ik voor Greenco 20 weken een project mogen uitvoeren op teeltlocaties in het plaatsje La Aldea de San Nicolás in Gran Canaria waar in de wintermaanden snacktomaten geteeld worden voor Greenco.
Het doel van het project was om inzicht te krijgen in de teeltomstandigheden in Gran Canaria met behulp van metingen op het gebied van plant, arbeid en scouting. Op basis van deze metingen heb ik een adviesplan geschreven met aanbevelingen om een verhoging in de productie, kwaliteit en/of rendement te realiseren.
Het plaatsje La Aldea de San Nicolás is een gemoedelijk dorp, met zeer vriendelijke mensen, dat volledig draait om de tomatenteelt die al generaties lang in het dorp plaatsvindt. De meeste tomatentelers in het dorp hebben plastic of netkassen die vaak een grootte hebben tot één hectare en zijn aangesloten bij de plaatselijke tuinbouwcoöperatie Coagrisan.
Voor mij was de hele stageperiode op meerdere vlakken een zeer leerzame en een mooie uitdaging. Het leven in een multiculturele omgeving (met Spaans als voertaal) was, naast de kans die ik gekregen heb om in de snacktomaten stage te lopen, een hele uitdaging. Na een voorbereiding van enkele weken in Nederland en door het oefenen van de Spaanse taal met de mensen in Gran Canaria lukte het me om na enkele weken zeer eenvoudige gesprekken te voeren. Dit was voor mij vooral bruikbaar aangezien er in het dorp nog maar weinig tot geen Engels door de mensen wordt gesproken en ik kon merken dat het door de lokale mensen gewaardeerd werd als je Spaans probeerde te spreken. Tijdens de stageperiode ben ik niet alleen in de teelt, maar ook in de organisatie actief geweest. In de teelt heb ik registraties uitgevoerd (dataverzameling om inzicht in de teelt te krijgen) en advies gegeven aan de telers over hoe bepaalde zaken het best opgepakt konden worden. Naast dat ik veel heb meegekregen van de teelttechnische zaken was ik vooral de spil tussen Nederland en Spanje. Ondanks de afstand met Nederland verliep de communicatie met Greenco zeer goed. Er was meerdere malen per week contact en met het gebruik van een telefoon, skype en e-mail kon er snel geschakeld worden indien nodig. De samenwerking met Coagrisan en de telers verliep ook prettig. Velen van hen waren zeer geïnteresseerd in de Nederlandse manier van werken en ze stonden altijd voor je klaar.
Als afsluiting kan ik zeggen dat de buitenlandse stage van Greenco mij enorm veel kansen heeft geboden om te ontwikkelen als student. Zowel vakinhoudelijk als persoonlijk op meerdere vlakken.
Meer informatie over het project
Greenco teelt in de winterperiode al een aantal jaren tomaten onder contract in het zuiden van Spanje. Dit gaat gepaard met vallen en opstaan. In november zijn er vaak meer dan genoeg tomaten en in januari en februari wanneer de lichtintensiteit en temperaturen flink lager zijn is het lastig om voldoende tomaten van goede kwaliteit te verkrijgen. We zijn op zoek gegaan naar een ander teelt gebied waar dit probleem minder speelt en uitgekomen bij COagrisan op Gran Canaria. Op deze eilandengroep zijn de temperaturen en lichtintensiteit een stuk hoger dan op het vaste land van Spanje waardoor er ook in deze 2 maanden meer productie beschikbaar is.
Er is wel een uitdaging t.a.v. de logistiek omdat alles per boot gaat en de afvaarten zijn maar een 2-3 keer per 2 weken.
COagrisan is een coöperatie in het westen van Gran Canaria en teelt grove losse kwaliteitstomaten. Ze waren niet bekend met het telen van snoeptomaten. Na een jaar proefdraaien zagen we dat er qua arbeid en teelt niet veel werd geregistreerd.
In overleg met COagrisan hebben we besloten om een HAS student te werven die tijdens een stage van 20 weken een aantal zaken rondom teelt en arbeid zou oppakken met als doel zowel voor Greenco als COagrisan tot nieuwe inzichten te komen om de teelt en arbeid te optimaliseren. Thijs heeft middels zijn stageperiode hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Ondanks de cultuurverschillen heeft Thijs zich goed staande gehouden en was het voor iedereen een zeer leerzame periode.
We vinden het belangrijk als Greenco om jonge ambitieuze studenten de kans te geven om zich te kunnen ontwikkelen en te laten zien wat perspectieven zijn binnen een groeiend en inspirerend bedrijf als Greenco.
Thijs bedankt en we hopen in de toekomst nog iets voor elkaar te kunnen betekenen!